Reportage och artiklar

Reportage och artiklar som bär min signatur listas nedan.
blogg.visit-stina.com hittar du artiklarna där jag själv intervjuats i olika sammanhang – främst om sköldkörtelsjukdomar, men även om karpaltunnelsyndrom och resor.

I pipeline:

  • Årets Runt: Gun-Britt och Gert i Lomma blev avokadoodlare på spanska solkusten – våren 2025

AVOKADOODLARE AV EN TILLFÄLLIGHET
Skåneparekt Gun-Britt och Gert Maulin fann sin drömgård norr om Nerja.
På vänster sida i backen upp till pittoreska Frigiliana, några kilometer norr om Nerja, ligger Finca Maulin. Det var inte alls meningen att Gun-Britt och Gert skulle köpa denna gård, men det ena gav det andra och plötsligt var de ägare till en avokadoplantage.
Sydkusten – 2024-12-02


PÅ TAKBARSSAFARI I MÁLAGA
Sydkusten har besökt fem takbarer, en restaurang, en glassbar och en bonusbar i hjärtat av Málaga, provinshuvudstaden på den spanska solkusten. Vilken takbar har bäst utsikt? Vilken signaturdrink vill du smutta på när solen går ner bakom bergskammen i väster? Och vilket ställe är mysigast? Häng med oss på takbarssafari i en av Europas coolaste städer.
¡Venga, vamos!
Sydkusten – 2024-09-09


Debatt: Tredagarsvecka provocerar omgivningen
Att jobba mindre och leva mer väcker känslor hos andra, skriver Ann-Christine Reimer. Hon har valt att jobba tre dagar i veckan från och med i år.
Texten gick även i nyhetsbrevet
Kollega, Unionens medlemstidning – 2024-02-29


Städjobb i Abisko blev hemsida på kinesiska
KeKe Wong, 30 år från Tsing Yi i Hong Kong, sade till föräldrarnas förtret upp sig från ett fast jobb inom marknadsföring i Hong Kong för att tillbringa ett år i Sverige på ett Working Holiday Visa. Hon fick säsongsjobb i Abisko som städare men tack vare sina kunskaper i webb och sociala medier har hon i stället fått jobba med att översätta hotellets hemsida till kinesiska.
Kiruna-Tidningen nr 2/2024 – 2024-02-15


Linda blev fri från sköldkörtelmedicinen – efter jakt på virus och tungmetaller
En halv miljon människor har någon form av sköldkörtelproblem – bara i Sverige. Sjukvården klassificerar dem som autoimmuna och obotbara, men enligt Anthony William, sellerijuicens fader, är det ett virus och tungmetaller i levern som ligger bakom – och bot finns. 44-åriga Linda Nyberg i Stockholm vet. Hon har lyckats bli fri från Hashimotos sjukdom.


Från coola drinkar i London till sellerijuice i Falkenberg
– Sandra drack sig fri från psoriasis

Svårt kliande psoriasis var Sandra Svenssons vardag under 20 år. Våren 2020 vände allt. När världen stannade på grund av pandemin, fördrev Sandra tiden med att läsa boken “Liver Rescue” av sellerijuicens fader Anthony Williams och följde råden.
– Idag är 98 procent av min psoriasis borta, säger Sandra.
Opublicerad september 2024


Emmy Hoff föddes kortvuxen:
– Att inte nå kaffet i mataffären är störigt
Emmy, 23 år från Burseryd i Småland, har akondroplasi – det föds ungefär fem barn med denna
form av kortvuxenhet i Sverige varje år. Men för Emmy är det inte något konstigt.
– Jag vet inget annat och jag får finna mig i den jag är, men att inte nå vissa saker stör – då ber jag
snälla människor om hjälp.
Opublicerad september 2024


Hitta roten till det onda i håret – med hårmineralanalys
Känner du dig alltid trött och funderar på om du jobbar för mycket, sover för lite, har näringsbrist eller är drabbad av allt på en gång? Blodprover har du tagit och läkaren säger att du är frisk. Tror du att du är ett hopplöst fall eller fortsätter du att söka efter vad som är fel? En hårmineralanalys kan ge svaret – där syns roten till det onda – och det går att komma på rätt köl igen.



Spypåse – entrébiljetten till Disgusting Food Museum
Blotta tanken på viss mat gör oss spyfärdiga. Och lukten av välling och vita bönor i tomatsås orsakar kväljningar hos en del – det är ändå bara en barnlek mot vad vi får uppleva på Disgusting Food Museum i Malmö. Här radas 80-talet maträtter upp som ett smörgåsbord från världens hörn: fladdermöss, tjurpenisar, bäbismusvin och kokt ankägg, med ett delvis utvecklat ankfoster, är några av delikatesserna.



AYURVEDISKT RETREAT PÅ BALI, INDONESIEN:
Halleluja Moment eller bara en DYR upplevelse och LÅNG resa?
Vi är många som jagar hälsa – min egen har jag varit på jakt efter hela livet. Indisk läkekonst. Kan det vara något? För att ta reda på det åkte jag till Sukhavati Ayurvedic Retreat & Wellness Spa på Bali för att se om jag skulle kunna optimera min hälsa och åka därifrån som pånyttfödd och i skepnaden 2.0 – eller om det bara var dyrt och långt.





ANN-CHRISTINE REIMER, BLIVANDE 60-ÅRING: VÅGA VARA ANNORLUNDA
”Jag hoppar av det skenande tåget och tar ett stickspår till okänd destination”
”Jag önskar att jag hade jobbat mindre, att jag umgåtts mer med vänner och familj, att jag tillåtit mig själv att leva MITT liv och inte det liv som andra förväntade sig av mig”.
Opublicerad januari 2024


Ngan Hoang-Pakkanen lämnade Ho Chi Minh City för Haparanda:
Nu vill hon sätta Norrbotten på den utländska kartan
Ngans livsresa började med att hon läste ett gratisexemplar av boken ”An Encouragement of Learning” av Fukuzawa Yukichi. Det blev språngbrädan till betalade universitetsstudier i Uleåborg, Finland. Nu bor hon i Haparanda och vill sätta Norrbotten på kartan. Ngan hade modet att gå från en ytterlighet till en annan.
Opublicerad januari 2024


Alexandra Chemolosova, 39 år från Kiev, Ukraina:
”Jag har gått från överlevnadstänk till att ha roligt i livet”
Den 24 februari 2022 drog Putins militärer in i Ukraina. Det ville inte Alexandra Chemolosova vara med om så hon satte sig på bussen till Warszawa, Polen – med föräldrar och storasyster kvar i Ukraina. Därifrån reste hon vidare till Malmö med hjälp av en av de 100 000 fribiljetter som det ungerska flygbolaget Wizzair delade ut till nödställda. Resenärerna fick åka vart de ville. Alexandra valde Malmö.
Opublicerad januari 2024


Du kan, du vill – men vet inte om du vågar?
Så blir du proffs på att resa ensam
Är du nybliven singel och känner dig vilsen? Eller ensamstående med nyligen utflugna barn och vet inte vad du ska göra med din tid? Packa väskan och ge dig iväg någonstans dit DU vill åka. För handen på hjärtat – hur många gånger har du fått foga dig efter andra? Att resa själv är FRIHET – du kan göra vad du vill, när du vill och hur du vill – programmet kan kastas om efter stundens ingivelse och UTAN förhandlingar.
Opublicerad januari 2024



Ann-Christine vill se bättre vård för sköldkörtelsjuka
Ann-Christine Reimer lever med en sköldkörtelsjukdom sedan 14 år tillbaka. Hon har bloggat om sjukdomen i tio års tid och med hjälp av en enkät genomförd på bloggen vill Ann-Christine att sköldkörtelsjukas mående och möjligheter till vård kommer fram i ljuset.
Bättre Hälsa 2016

Enkät: 22 procent av sköldkörtelpatienterna är sjukskrivna
Under februari 2016 genomfördes en enkät bland 478 sköldkörtelpatienter på blogg.visit-stina.com. Den visar bland annat att 22 procent av dessa är sjukskrivna på deltid, halvtid eller heltid, alternativt utförsäkrade.
Hälsorapporten 2016-03-10

”Svenska Endokrinologföreningen måste utbilda vårdcentralerna”
I slutet av april genomfördes på blogg.visit-stina.com en enkät som vände sig till sköldkörtelsjuka. 144 svarade på de 14 frågorna som ställdes. Det är på sina håll skrämmande läsning.
Medicinsk Accesss nr 4-5 2014

”Okunniga läkare ”tvingar” patienter till egenimport av Levaxin-alternativ”
Att vara sköldkörtelsjuk patient är en kamp. Ofta får vi kämpa flera år för att få en diagnos – trots att det enligt läkarna är en lätt diagnos att ställa. När vi väl fått diagnosen är vi ofta missnöjda med medicinen.
I Sverige har Levaxin i princip 100 procent av marknaden. Men på många funkar den inte.
Medicinsk Access nr 1 2014

”Astrött och fången i sin egen kropp”
– läkarnas inkompetens tar långsamt död på oss med låg ämnesomsättning

Du har oss omkring dig. Sjukdomen syns inte utanpå oss, vi finns.
Jag kallar oss sköldpaddor. Vi är sjuka i sköldkörteln. Detta livsviktiga lilla organ som sitter mitt på halsen kan orsaka enorma problem när den inte fungerar. Utan ämnesomsättningshormon dör vi och fram tills befrielsens stund är inne är det en lång och plågsam väntan på döden.
Medicinsk Access nr 1 2014